Gå direkt till innehållet

Yoga

Yoga hjälper dig att komma i kontakt med din egen kropp. När du rör din kropp i olika positioner kan du genom att öva dig i att vara närvarande i det som sker både i kroppen och mentalt bli medveten om dina egna tanke- och reaktionsmönster.

Vinyasa flow

VINYASA FLOW är en form av yoga som har sitt ursprung i hathayoga. Stavelsen ha betyder solen och tha betyder månen. Ordet yoga betyder förening. Hathayoga är alltså en förening mellan solens och månens energier. Målet är att skapa balans i kroppens energisystem för att uppnå högre grad av såväl fysisk som psykisk hälsa. Bli en bättre version av sig själv. Man använder sig av asana (kroppsställningar), pranayama (andningsövningar), koncentrationsövningar och meditation.

Vinyasa flow är en dynamisk yogatimme, svårighetsgraden av asanas samt tempo är varierande. Oftast är kurserna uppbyggda så att det inte krävs tidigare erfarenhet av yoga, utan att du kan själv välja bland olika asanas den svårighetsgrad som passar dig.

Yogan passar såväl dig som önskar bli mer stark och smidig. Du kommer att snabbt märka skillnad om du utför yogan regelbundet! Vinyasa flow timmarna följer inget visst koncept utan varje timme ser litet olika ut. Vinyasa flow är mjuk och skonsam för dina leder, positionen behöver inte se ut på ett visst sätt, utan går att anpassa efter speciella behov. Det är timmen där du även fysiskt får utmana dig själv och känna energin öka!

Yin yoga

YIN YOGA är yogan där både yogisk filosofi och traditionell kinesisk medicin kopplas samman. Timmen är lugn och behaglig, du övar dig i att stanna upp och bara vara. Vi stannar länge i en position, från 2-minuter. Med hjälp av att släppa kontrollen, inte sträva mot något visst mål låter du andetaget hjälpa dig att släppa på spänningar. Vi öppnar upp för qin, energin, så att den kan flöda fritt. Inom den traditionella kinesiska medicinen tänker man att pga energin inte kan flöda fritt, utan tagnerar, leder det på sikt till ohälsa och sjukdom (ibland i samband med yttre patogener). Yin yoga öppnar flödet i de olika meridianerna (energikanalerna) och strävar således efter balans.

Efter ett yinyoga pass känner du dig lugn och avslappnad. Du har ”mer utrymme” i kroppen. Du har haft tid att i lugn och ro iaktta dina egna tankar och umgås med dig själv, i syfte att lära känna dig själv bättre. Kanske kommer du under shavasanan (slutvilan) till ett stadium mellan vakenhet och sömn, där du är vaken men så totalt avslappnad att du är totalt ointresserad av att reagera på yttre stimuli.