Gå direkt till innehållet

Varför yoga?

Yoga hjälper dig att komma i kontakt med din egen kropp. När du rör din kropp i olika positioner kan du genom att öva dig i att vara närvarande i det som sker både i kroppen och mentalt bli medveten om dina egna tanke- och reaktionsmönster. Ökad medvetenhet om dig själv och hur du reagerar ger dig valmöjligheter i livet utanför yogamattan. Jag ser yogamattan som vår träning inför det riktiga livet, dvs det som sker utanför mattan. Det är där vi lever största delen av vårt liv. Det är där vi ska må vårt bästa.

Behöver jag börja yoga?

Jag får ibland frågan ”behöver jag börja yoga”? Det kan bara du själv svara på. Ställ dig hellre frågan ”hur vill jag må”? Vad behöver du göra för att må som du önskar? Vad tar dig i rätt riktning? Jag anpassar övningarna enligt önskemål/behov, så ingen behöver bli en ”yogi”.

Vissa former av yoga ökar styrka och smidighet, vissa är mer tänjande/stretchande. Gemensamt för all yoga är att du genom att röra din kropp kan göra dig av med spänningar, olika händelser och känslor som finns lagrade i kroppen. Du får lättare tillgång till dessa genom att använda kroppen som verktyg. Ibland förstår kroppen saker vi med vårt intellekt inte når. Trauman kan sitta kvar i kroppen trots att vi bearbetat dessa intellektuellt. Kombinationen att använda kroppen som verktyg parallellt med samtalsstöd är oslagbar pga att vi balanserar nervsystemet, öppnar upp spänningar och samtidigt sätter ord på vad vi varit med om. Vi bör minnas att vår hjärna är inställd på överlevnad och när vi varit med om svåra saker behöver vi öka trygghet/ avslappning för att kunna ta till oss terapeutiska samtal på bästa sätt.

Som yogaterapeut jobbar jag med hälsa som helhet. Jag kartlägger hur din livsstil ser ut och vad du vill ha hjälp med. Lösningen finns ofta i balans mellan rörelse, kost, återhämtning, sömn och goda människorelationer. Ibland jobbar jag som yogaterapeut enbart med att t ex stärka kroppen för att minska trötthet/värk vid t ex ryggproblem